Dieta a starzenie się skóry

skora-dieta

Dieta ma niebagatelny wpływ na kondycję naszej skóry. Chcąc zachować młody wygląd na dłużej, warto pamiętać nie tylko o codziennej pielęgnacji, ale również właściwej diecie. Prawidło odżywiona skóra zachowuje jędrność, elastyczność i gładkość. Szacuje się, że odżywianie odpowiada w około 30% za powstawanie zmarszczek. Przyjrzyjmy się zatem dokładniej, jaka dieta jest korzystna dla zachowania młodości naszej skóry?

Po po pierwsze, duże znaczenie ma ilość spożywanych przez nas antyoksydantów. Ich rolą jest neutralizacja wolnych rodników – aktywnych atomów tlenu, które uszkadzają komórki naszego organizmu, przyspieszając jego starzenie i doprowadzając do wielu chorób. W przypadku skóry uszkadzają włókna kolagenowe i elastynowe, przez co zaburzają funkcje regeneracyjne skóry i przyczyniają się do powstawania zmarszczek. Udowodniono, że wyższe spożycie antyoksydantów wiąże się z dłuższym zachowaniem młodego wyglądu skóry. Silnymi antyoksydantami są m.in. witamina A, C i E, a także bioflawonoidy. Dlatego też dieta bogata w warzywa i owoce dostarcza odpowiednią ich ilość.

Szkodliwe dla skóry jest natomiast wysokie spożycie tłuszczy i węglowodanów (zwłaszcza prostych). Pewne badanie wykonane na przedstawicielach różnych narodowości, wykazało, że nadmiar mięsa i nabiału jest niekorzystny dla skóry. Osoby, mieszkające w krajach, gdzie ich spożycie było wysokie, były bardziej podatne na zmarszczki i uszkodzenia skóry, niż te, zamieszkujące w krajach, w których jada się dużo warzyw, oliwy z oliwek oraz roślin strączkowych.

Zapoznaj się też z korzystnym wpływem jogurtu na zdrowie organizmu.

Również spożywanie dużej ilości cukru przyczynia się do powstawania zmarszczek. Dzieje się tak ponieważ glukoza, krążąc we krwi, przyłącza się do kolagenu, zmieniając jego właściwości.  Traci on wówczas sprężystość i elastyczność, a nasze skóra staje się pomarszczona.